17.05.2020 på Kolbotn: Aldri har vel en 17mai vært så stille som i år, med Korona-pandemien som en lumsk og usynlig fiende, prustende og pesende på dørstokken vår. Men takket være at myndighetene har truffet gode tiltak og at alle har fulgt opp dette, så går utviklingen mot mindre smitte i befolkningen… På Kolbotn kl 0800 startet 17mai- arrangementet utenfor Oppegård rådhus med flaggheis og minnetale for falne veteraner, og det et korps som spilte sjeldent rent. Imponerende at alle de svært unge mestret hvert sitt instrument på en så god måte. En fryd for øret.

Så gikk turen sammen med vårt æresmedlem Egil Bakke bort til Jan Baalsruds plass: Egil Bakke måtte kjempe halvannet tiår for å få folk med på at Jan Baalsrud faktisk kom fra Kolbotn (ingen visste om det og var i tillegg bare middelmådig interessert de første årene), og deretter at med en slik krigshelt i bygda så hører det med at man gir vedkommende den anerkjennelse han fortjener. Nå har man fått gjennomslag for at også en byste skal reises av krigshelten på Jan Baalsruds plass ved siden av de 11 symbolske hullene som er boret ut i den aktuelle steinen der dagens kransenedleggelse nr 2 skulle skje: De var 12 som kom over i båt til Norge – 11 ble drept og bare Jan Baalsrud overlevde tross nær helt umulige hindringer med bitende vinterkulde og et stort antall tyske soldater som jaktet ham. Egil Bakke holdt minnetalen her, og la ned krans. En flott markering!

17.05.2020 i Oslo Militære Samfund: Den vanlige Gullruta vår var ikke mulig å gjennomføre i år pga Korona-tiltakene, men i siste liten fikk vi innpass hos Oslo Militære Samfund slik at kaffe og 17mai-kake kunne nytes likevel. 12 var påmeldt, men halvparten fikk “kalde føtter” ift smittefare, og meldte seg av kvelden i forveien. Det var derfor kun 6 som dukket opp, men det var akkurat nok til at det ble en flott 17mai markering. Vi fikk plass i Sumpen inn til venstre – akkurat passe for vår gruppe. Alt var nesten som vanlig innendørs, men utenfor i Kongens gate der man ellers kan oppleve 2500-3000 mennesker på de første ca 500 meter fra Marinegasten, var det helt folketomt! Helt uvirkelig.

Stemningen inne på Oslo Militære Samfund (OMS) er høyverdig og høytidelig, og stil og etikette går hånd i hånd med meget stilfull servering. I tillegg er det en meget fredelig og rolig plass, som gjør at man gjerne blir sittende litt når man først har tatt turen innom her (vi ble sittende 3 timer istedenfor 1 som planlagt, fordi ingen ville gå). Spøk og latter avløste aktuelle saker, og utfordringer og problemstillinger rundt forsvars-spørsmål ble også drøftet. Vi knyttet også nærmere kontakt her med Jan Jacobsen fra NROF, og vil samarbeide tettere med dem i tiden som kommer. For det å trekke sammen og framover i en tid med smalhans og langt mindre satsing på Forsvaret enn det vi skulle ønske, er meget viktig. Vi må ikke bare holde sammen, men også jobbe tettere sammen for å holde forsvars-saken varm rundt om. På veien ut traff vi også formann i OMS Bjørn Aksel Sund, og benyttet anledningen til å takke ham for en meget solid innsats for OMS og det mangfoldige programmet han og styret hele tiden setter opp for oss. Veldig bra jobbet!

Ettersom temperaturen og sjøgangen i Risør hadde skremt samtlige av en håndfull påmeldte tilbake til sofaen, så ble det ikke noen tur til Risør idag. Dette får vi ha tilgode en annen gang. MEN – når en ting utgår, så blir det plass til noe annet, og da måtte vi bare som artillerister ta oss bortover til bortsiden og nedenfor salutt-torget som etter det opplyste var Korona-stengt for publikum. Men vi fikk nå høre salutten og se kruttrøyken, og det gleder enhver artillerist. Vi gikk også bort til Tordenskiold-statuen og tok et bilde der, ifm at vi om ikke mange dager skal ha det første elektroniske foredrag i AOF på Zoom eller Teams om nettopp Tordenskiold. Det er i år 300års jubileum for hans død i Gleidingen utenfor Hannover. Vi planlegger forøvrig en utflukt til Gleidingen / omegn seinhøstes for å være der på dagen 300 år etter hans død den 12 nov 1720. Vi hadde en riktig flott 17mai idag, tross Koronaen og et nær folketomt Oslo ift vanlig. Takk til OMS som fant plass til oss!